Een nieuw initiatief van Gorkums Nieuws is de veranderingen in Gorinchem vast te leggen en te laten zien hoe de stad zich in de vele jaren heeft ontwikkelt. Het is altijd fascinerend om door middel van foto's de transformaties in een stad te kunnen zien en te vergelijken met het verleden.
Kleine sluis aan het Eind
De Lingehaven in Gorinchem is een historische haven die al eeuwenlang een belangrijke rol speelt in de maritieme geschiedenis van de stad. In de vroegere jaren werden de schepen van de binnenvaart door de sluis werden geschud tussen de Lingehaven en de Merwede.
Echter, in de jaren 1950 kwam de Lingehaven onder discussie vanwege haar ouderdom en de veranderende behoeften van de stad. Rijkswaterstaat ontwikkelde plannen om de haven af te sluiten of zelfs te dempen. Een alternatief plan was om op die plek een parkeerplaats aan te leggen. Deze plannen stuitten op verzet van de lokale gemeenschap en belanghebbenden die de historische waarde van de haven erkenden.
De inzet van de gemeenschap leidde tot behoud van de Lingehaven. In het begin van 1983 werd besloten dat de haven en de sluis hun functie zouden behouden, maar voortaan uitsluitend voor recreatievaart. Om dit te realiseren werd de sluis aangepast tot de afmetingen die ze nu heeft. Het proces omvatte het plaatsen van een dam aan de rivierzijde, waardoor de haven tijdelijk niet toegankelijk was voor enig schip.
de tijdelijke dam
In 1988 werd de vernieuwde sluis officieel in gebruik genomen door Prinses Margriet. Dit markeerde een belangrijk moment waarop de Lingehaven weer beschikbaar werd voor pleziervaart en tevens werd omgevormd tot een passantenhaven, waardoor mensen de mogelijkheid hadden om in de haven te overnachten. Dit initiatief heeft niet alleen bijgedragen aan het behoud van historisch erfgoed, maar ook aan het toerisme en de economie van Gorinchem.
De Lingehaven blijft vandaag de dag een bron van trots en een herinnering aan de rijke maritieme geschiedenis van de stad. Haar behoud en transformatie tot een recreatieve en passantenhaven dragen bij aan de charme en aantrekkelijkheid van Gorinchem als een van de mooiste vestingsteden in Nederland. Dit verhaal illustreert hoe de inzet van de gemeenschap en het besef van cultureel belang hebben geleid tot het behoud van een waardevolle historische locatie.