Deze vakantie speel jij waarschijnlijk wel een spelletje op de iPad, bouw je iets van Lego of speel je een bordspel. Maar hoe ging dat vroeger eigenlijk? Waar speelden kinderen toen mee? Eeuwenlang hebben er kinderen op Slot Loevestein gewoond. Tot in de vorige eeuw zelfs. Hoe zag hun leven eruit? Moesten ze werken? Was er ook tijd om te spelen? Aan de hand van diverse opgravingen kunnen we laten zien dat er hier ook tijd was voor plezier
Maar waar speelde Arnold, het zoontje van Dirc Loef van Horne, dan precies mee in de 14e eeuw? En wat gebruikten de kinderen van gevangene Hugo de Groot als speelgoed in de 17e eeuw? Nog later
woonden er soldaten in de vesting, met hun hele gezin in een soldatenhuisje. De kinderen van deze soldaten gingen in de vesting naar school, moesten huiswerk maken, maar er was ook tijd voor spelletjes. Hoe kwamen zij aan speelgoed
Ontdek deze meivakantie meer over de jonge Loevestein bewoners door de eeuwen heen. De enthousiaste museumgidsen vertellen je er graag over.
(meer tekst onder foto)
foto's: Nadia ten Wolde
Op ontdekking in de vesting
Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Loevestein is namelijk zo veel meer dan een kasteel. Het was ook een staatsgevangenis en een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De vesting speelde eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. In de speurtocht ‘Help Hugo zoeken’ leer je daar spelenderwijs meer over met leuke doe-opdrachten. Vind jij de juiste mix van ingrediënten voor buskruit? Laat dan de vesting schudden op haar grondvesten. Leer musketschieten, of zet de vesting onder water met het waterspel.
De speurtocht sluit af in de tentoonstelling ‘Opgegraven’. Loevestein had een militaire functie en is nooit door adellijke families bewoond. Wel woonden er kasteleins, soldaten en gewone burgers. In de soldatenhuisjes zie je sporen van hun levens. Soms heel bijzonder, soms ook verrassend gewoon.
Extra vakantieactiviteiten
Soldatenschool, tingieter, workshops vriendschapsbandjes maken en oudhollandse spellen. Heel de vakantie worden er extra activiteiten aangeboden. Op Bevrijdingsdag vertrekt er een colonne oude legervoertuigen vanaf Loevestein en kun je meedoen met een workshop ganzenveer schrijven onder begeleiding van Hugo de Groot. Tijdens de pontjesdagen op 10, 11 en 12 mei combineer je natuur met cultuur en ontdek je wandelend of fietsend het hele gebied langs de Maas terwijl je met pontjes zigzagt over de rivier.
Tentoonstelling Tegenpolen
Natuurlijk kan een bezoek aan de net geopende tentoonstelling “Tegenpolen | Verschillend Verbonden” niet ontbreken. In een wereld vol conflicten en veranderingen dringt zich steeds meer de vraag op: “ben je voor of tegen, en aan wiens zijde sta jij?” Meningsverschillen zijn normaal, maar wanneer het wij-zij denken vijandig wordt brengt dat risico’s met zich mee. Er is een speciale kinderlijn voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.
Plan snel je bezoek op www.slotloevestein.nl