Op één dag aan beide ogen een staaroperatie laten doen. Dat kan in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Daarmee is het Beatrixziekenhuis een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze manier van opereren aanbood en heeft inmiddels al veel patiënten succesvol geopereerd. Staar is een vertroebeling van de ooglens dat ontstaat door veroudering. Hierdoor kun je minder goed zien.
Voorheen werden patiënten met aan beide ogen staar, eerst aan het ene oog geholpen en een paar weken later aan het andere oog. Tegenwoordig kunnen patiënten op één dag aan beide ogen worden geopereerd.
Veel voordelen
Een dubbele staaroperatie is net zo veilig als twee afzonderlijke operaties en biedt veel voordelen. Patiënten komen nu één keer voor een consult, één keer voor een operatie en één keer voor een nacontrole. Hierdoor hebben patiënten maar drie ziekenhuisbezoeken in plaats van vijf. “Een ander groot voordeel is dat de patiënt sneller hersteld is en niet rondloopt met een groot verschil in zicht in de periode tussen de operaties”, vertelt oogarts Gertjan Hoddenbach. “Ten slotte hoeft de thuiszorg ook minder vaak langs te komen om te druppelen en verminderen we de uitstoot van CO2-uitstoot.”
Een logistieke uitdaging
Het komt bijna nooit voor dat er een infectie optreedt in beide ogen. “Maar om die kans klein te houden, behandelen we de ogen als twee losse operaties die vlak na elkaar plaatsvinden. We voeren de operaties dus uit alsof het twee verschillende patiënten zijn”, gaat Gertjan verder. “Daarnaast moeten de instrumenten, het afdekmateriaal en de medicijnen van een andere levering of fabrikant komen om de kans op infecties nog verder te minimaliseren. Ook gelden er strenge sterilisatie-eisen. Dit is logistiek een uitdaging en niet eenvoudig, maar ook dit is gelukt door de inzet van onze operatieassistenten”.
Niet iedereen komt in aanmerking
Niet iedere patiënt komt in aanmerking voor de dubbele staaroperatie. Zo mag de patiënt geen andere oogafwijkingen hebben die een vertraagd herstel in hand kunnen werken.
foto: Rivas